Groentensnijder voor PIP Innovations

PIP Innovations

Specifieke kennis

Matthijs Tinholt, software engineer bij PIP Innovations, vertelt: “Om onze D-Blade optimaal te laten functioneren, hadden we een applicatie nodig die de beelden van onze Machine Vision camera kon analyseren en deze informatie kon vertalen naar een gerichte snijopdracht voor onze robots. Die kennis hadden we niet zelf in huis en ook in ons netwerk vonden we niemand die hier bekend mee was. Daarom besloten we via een platform voor freelancers naar een zzp’er te zoeken die over de juiste kennis beschikte. Die vonden we niet, maar we werden wel benaderd door Remco van Rebel:it. Ik kreeg al direct de indruk dat hij begreep waar wij naar op zoek waren en dat gevoel werd later, tijdens het kennismakingsgesprek, bevestigd. Zodoende besloten we de ontwikkeling van onze nieuwe applicatie bij Rebel:it neer te leggen.”

Geen lopendebandwerk

Vanuit Rebel:it werd Michel aan deze opdracht gekoppeld: een software developer die naast .NET ook al ervaring heeft in het koppelen met industriële toepassingen zoals PLC- en SCADA-systemen. Matthijs vervolgt: “Die ervaring zorgde er ook voor dat hij relatief snel doorhad hoe een Machine Vision applicatie werkt, hoewel daar nog best een uitdaging in zat. We besloten de software agile te ontwikkelen: Eerst een klein deel van de applicatie ontwikkelen, ervaren hoe de software werkt, en dan verder uitbouwen. Dat uitbouwen is zeker gelukt.”

Uitgebreider dan we in eerste instantie vroegen

“De oorspronkelijke vraag was om een applicatie te ontwikkelen voor de D-Blade met één Machine Vision Camera. Die moest wortels herkennen op de lopende band, het snijpunt berekenen en werken met één camera. Al snel kwamen we erachter dat volgens hetzelfde principe méér mogelijk was en voegden we aardappelen toe. Vervolgens hebben we meer en verschillende typen camera’s toegevoegd,” aldus Matthijs.

Hij vervolgt enthousiast: “De uiteindelijke applicatie kan diverse groenten herkennen, zwarte puntjes in bijvoorbeeld aardappelen herkennen, een kwaliteitscontrole van de groenten uitvoeren, communiceren met verschillende clients en nog veel meer. En… met wat kleine configuratie-aanpassingen kan de applicatie gebruikt worden voor nog veel meer groentesoorten.”

D-Blade in de praktijk

“Doordat de scope van het project breder werd,” gaat Matthijs verder, “zijn we wel wat langer bezig geweest met de ontwikkeling van de applicatie. Maar als ik nu zie wat de deze kan, is het die extra tijd zeker waard geweest. Inmiddels stuurt de applicatie ons prototype van de wortelsnijder aan en hopen we binnenkort de eerste machine bij een klant in te kunnen zetten. In deze machine stuurt de applicatie in totaal 6robots aan.”

Vruchtbare samenwerking

“Wij zijn dan ook heel tevreden over de manier waarop Rebel:it dit project heeft uitgevoerd. Doordat we direct met onze developer samenwerkten, ontstond er geen ruis op de lijn. Michel begreep onze uitdagingen en samen hebben we er een meer dan flexibele oplossing voor gevonden en gerealiseerd. Hij schakelde ook nog een collega in om de vormgeving van de applicatie te verzorgen. Al met al een vruchtbare samenwerking. Bij een volgend project schakel ik Rebel:it graag weer in!”